Βίγλης

Πληροφορίες

Οι μέλισσα και το μέλι παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στους ελληνικούς μύθους, όπου η Μέλισσα έχει το πρόσωπο της ιέρειας της Δήμητρας, της Θεάς της Γης. Σε έναν άλλο μύθο, οι ιερές μέλισσες αναφέρονται ως οι τροφοί του Δία που τον μεγάλωσαν στο σπήλαιο “Ιδαίο Αντρο” της Κρήτης. Επίσης ο Γλαύκος, γιός του Μίνωα, πνίγηκε σε πιθάρι γεμάτο με μέλι και αναστήθηκε από τον μάντη Πολύιδο με τη βοήθεια ενός μαγικού βοτάνου.

Η μελισσοκομία στο μεσογειακό νησί της Κρήτης ξεκινά από τη Μινωική εποχή (2000-1700 π.Χ.). Διαπιστώθηκε από κόσμημα με αναπαράσταση μελισσών που βρέθηκε στα Μάλια της Κρήτης.

Σήμερα, όπως και μέχρι τότε που γνωρίζουμε τους τελευταίους αιώνες, το μέλι περισυλλέγεται με χειροποίητες παραδοσιακές μεθόδους μέσα από το φαράγγι της Σαμαριάς.

Η κύρια ποσότητα του μελιού που παράγεται από τις μέλισσές μας είναι το φυσικό μείγμα των παρακάτω:

  • πεύκου
  • θυμάρι (λευκό και κόκκινο)
  • φασκομηλιά
  • μαλοτήρα
  • ματζουράνα
  • Θρίμπη
καθώς και άλλων σπάνιων βοτάνων πολλά απο τα οποία είναι ενδημικά .

Αυτό το μείγμα είναι ένας εκπληκτικός συνδυασμός γεύσεων και αρωμάτων. Εκτός από τα πλούσια θρεπτικά συστατικά έχει και την ιδιοτητα να αργει να κρυσταλώσει κάτι που το κάνει ακόμα πιο ελκυστικό.

Για να συλλεχθεί το μέλι γίνεται διαδρομή μέσα στην παρθένα φύση με μουλάρια φορτωμένα με κουβάδες και άλλα σύνεργα και πραγματοποιείται τρύγος μελιού στην ύπαιθρο. Μετά από αρκετές κουραστικές μέρες έρχεται το ταξίδι της επιστροφής φορτωμένοι μέλι… το “Σαμαριανό”

Video

viglis-video

GPS